JUNGacademie Nederland    
Opleiding tot Jungian Analyst volgens C.G. Jung

     JUNGacademie   Colleges   

Inanna: De reis naar de onderwereld 

Door: Jan Groot

Zondag 27 oktober 2024

12:00 - 16:00 uur

Entree: € 65/ studenten JAN  € 50 (kortingscode via de les)

Locatie: Brouwersgracht 270A, Amsterdam 

Geaccrediteerd door GRO/CATKoop hier uw Ticket


Verkoop tickets gaat via Go-tickets

De natuurlijk cyclus van de levensenergie, de geboorte, tot bloei komen, terugtrekken en sterven, is te herkennen in vrijwel alle mythes en legendes. Zowel uit de oertijd als in de moderne series en films.

Eén van de oudste mythes over dit onderwerp (vastgelegd op kleitabletten ca. 2500 v. Chr) komt uit Sumerië (Mesopotamië) en is een woeste  beschrijving hoe de vrouwelijke energie, in de vorm van de godin Inanna, afdaalt in de onderwereld, sterft en weer tot leven komt. De mythe bevat een aantal unieke details, die niet in de Egyptische of Griekse mythen voorkomen, wat haar een speciale plek in de wereldliteratuur geeft. De Jungiaanse verdieping is prachtig beschreven door Sylvia Brinton Perera in haar boek ‘op zoek naar de godin’, waarin zij haar ervaringen vanuit haar praktijk combineert met de essentie van de vrouwelijke energie.

Het college bevat vier delen: als eerste ‘wie was Inanna?’, dan een gedetailleerde bestudering van de tekst. Daarna kijken we welke archetypen te herkennen zijn en als laatste kijken we of we de mythe kunnen dromen, hoe we zelf haar reis ervaren.


Jan Groot (1962). Jungian Analyst sinds 2022. De reden om aan deze studie te beginnen was een tiendaagse Anima/Animus workshop in 2019 welke mijn leven veranderde. Hier kwam ik uit met de vraag:  ‘Wie is die Jung?’, en was mijn speurtocht begonnen. Na het lezen van een aantal boeken, en daarna mijn wanhoop van het niet begrijpen, kreeg ik een tip van een vriendin (!) om de studie aan de Jung academie te doen, waar ik me spontaan voor inschreef. Mijn scriptie has als titel ‘De ont-dekking van het Zelf’ en bracht me bij de Sumerische mythen en de god Enki, in wie ik mijn eigen mythe herken. Daarbij ontroeren mij mythen met een vrouwelijke hoofdrol, zoals Inanna, Isis, Kirke, Methis. Met als ultieme vraag ‘hoe kom ik weer tot leven?’, die ik hier spontaan heb onderzocht.

Ik heb een Jungiaanse praktijk jungvangeest.nl, geef Tao massages, maak schimmelrijke compost en ben vrijwilliger in verschillende natuur inclusieve landbouwprojecten.


AGENDA


HOME
 
E-mailen
Bellen